Wat is obstipatie en heeft oma tips?

Wat is obstipatie en heeft oma tips?

Obstipatie is een veel voorkomende aandoening waar mensen van alle leeftijden last van hebben. Het kan betekenen dat je niet regelmatig ontlasting hebt of dat je niet in staat bent om je darmen volledig te legen. Gelukkig heeft oma weet raad vele tips tegen obstipatie.

Wat is volgens oma het effect van obstipatie?

Obstipatie kan er volgens oma voor zorgen dat je ontlasting hard en klonterig is, of ongewoon groot of klein. De ernst van constipatie verschilt van persoon tot persoon. Veel mensen hebben maar korte tijd last van constipatie, maar voor anderen kan constipatie een langdurige (chronische) aandoening zijn die aanzienlijke pijn en ongemak veroorzaakt en de kwaliteit van leven beïnvloedt. Gelukkig hebben de meeste oma's tips tegen obstipatie zodat je de problemen te lijf kunt gaan.

Wat veroorzaakt constipatie?

Het is vaak moeilijk om de precieze oorzaak van constipatie te achterhalen. Er zijn echter een aantal dingen die bijdragen aan de aandoening, waaronder:

- Niet genoeg vezels eten, zoals fruit, groenten en granen

- Een verandering in je routine of levensstijl, zoals een verandering in je eetgewoonten

- Het negeren van de drang om te ontlasten

- Bijwerkingen van bepaalde medicijnen

- Niet genoeg drinken

- Angst of depressie

 Bij kinderen kunnen slechte voeding, angst om naar het toilet te gaan en problemen met zindelijkheidstraining allemaal leiden tot constipatie.

Zoek een apotheek bij jou in de buurt

Obstipatie is meestal niet ernstig en kan door een apotheker worden behandeld. Je apotheker kan je aanraden om indien nodig contact op te nemen met je huisartsenpraktijk. Praat ook met je apotheker als je denkt dat je kind misschien verstopt is. Laxeermiddelen worden vaak aanbevolen voor kinderen, naast veranderingen in dieet en levensstijl.

Je kunt obstipatie misschien zelf behandelen door eenvoudige veranderingen aan te brengen in je dieet of oma’s tips tegen obstipatie te lezen. Als deze veranderingen niet helpen en het probleem blijft aanhouden, ga dan naar je apotheker.

Wat werkt volgens oma tegen obstipatie?

Een van de meest effectieve manieren om obstipatie te behandelen is door het veranderen van je leefstijl. Het verhogen van de inname van vezelrijk voedsel zoals fruit, groenten en volkoren producten kan helpen de stoelgang te reguleren. Vezels voegen massa toe aan de ontlasting en maken het makkelijker om te passeren. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken. Uitdroging kan leiden tot harde en droge ontlasting, waardoor de stoelgang moeizamer gaat. Lichaamsbeweging stimuleert ook het spijsverteringsstelsel en kan bijdragen aan een regelmatige stoelgang. Eenvoudige oefeningen zoals wandelen kunnen al een groot verschil maken.

Stress management

Stress management is volgens oma eveneens belangrijk, aangezien stress een negatief effect kan hebben op het spijsverteringsstelsel. Technieken zoals meditatie of diepe ademhalingsoefeningen kunnen nuttig zijn. In sommige gevallen kan het nodig zijn om medicatie te gebruiken. Laxeermiddelen kunnen effectief zijn maar moeten met voorzichtigheid worden gebruikt en idealiter alleen op advies van een arts. Overmatig gebruik kan namelijk leiden tot afhankelijkheid en andere gezondheidsproblemen. Als je te maken hebt met aanhoudende of ernstige obstipatie, is het raadzaam om medisch advies in te winnen voor een accurate diagnose en behandeling.