Is een online notaris mogelijk?

Is een online notaris mogelijk?

In sommige gevallen is het inschakelen van een notaris verplicht/ raadzaam. Maar omdat een notaris over het algemeen nog al als prijzig bekend staat gaan steeds meer mensen zich op internet oriënteren over belangrijke zaken als een testament of samenlevingscontract en de daarbij behorende kosten. Dus ook de notaris ontkomt tegenwoordig niet meer aan het zichtbaar zijn op internet.

Waar veel notarissen een website hebben waarop ze online hun algemene informatie delen daar zijn er ook die verder gaan dan dat. Digitalisatie in het notaris-vak neemt een steeds belangrijkere plaats in, zie de twee voorbeelden hieronder;

Online contracten afsluiten

Sommige notarissen gaan verder dan de algemene info en zetten via diverse sites standaard contracten online. Daarbij staat vaak een vragenlijst met de door hun benodigde informatie die u dan ook weer online in kunt vullen. Deze informatie wordt op het notariskantoor ingevuld en een ingevuld concept contract wordt naar u toegestuurd. Deze contracten zijn natuurlijk alleen te gebruiken in de standaard gevallen. Ze zijn dan ook vaak stukken goedkoper dan het maatwerk wat een notaris normaal levert. U dient dan echter nog steeds wel bij de notaris langs te gaan om te tekenen, anders hebben de stukken alsnog geen waarde.

Mochten er stukken zijn die niet standaard zijn in te vullen voor u dan komen er alsnog extra kosten bij. Het advies zou dan zijn om gewoon op de ouderwetse manier een afspraak met de notaris te maken voor een op maat gemaakt contract.

Notarissen online vergelijken

Ook een manier om kosten te besparen op een contract bij een notaris is om ze online met elkaar te vergelijken. Er zijn sites waar dat mogelijk is. Door een paar vragen in te vullen weten ze wat er door u nodig is. Daarna vergelijken ze de prijzen van diverse notarissen en zetten deze voor u op een rijtje.

Ook zijn er sites die niet echt vergelijken, maar uw vraag bij diverse notarissen neerleggen en daar offertes opvragen. Een en ander zodat u dan zelf de voor u beste offerte er uit kunt kiezen. Kortom ; in deze tijd kan ook een notaris niet meer zonder internet.