Is salvia giftig voor katten?

Is salvia giftig voor katten?

Heb jij een kat als huisdier of ben je van plan er eentje te nemen? Zorg dan dat je eerst voldoende informatie tot je neemt over deze dieren. Katten zijn bijvoorbeeld heel anders dan honden. Katten zijn veel zelfstandiger en zitten niet altijd te wachten op aandacht. Een band opbouwen met een kat werkt daarom al heel anders. Ook moet je weten wat wel en niet gevaarlijk is voor katten. Zo zijn er bepaalde ingrediënten en planten die giftig zijn voor katten.

Katten en Salvia

Een van de planten waar katten niet goed tegen kunnen is Salvia, ook wel salie genoemd. Deze kruidplanten worden al lang gebruikt als onder andere geneesmiddelen voor bepaalde aandoeningen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor brandend maagzuur, opgeblazen gevoel, veel zweten en bij een ontsteking in de mond, keel of van de huid. Salvia kan ook aan dieren gegeven worden. Het wordt onder andere gebruikt bij veel knaagdieren, paarden, honden, veel soorten vogels en kippen. Katten kunnen dus niet goed tegen deze plant. Voor sommige voedingsstoffen zijn katten een stuk gevoeliger dan andere dieren. Er zitten in Salvia veel etherische oliën, waar katten niet goed tegen kunnen. Katten zijn namelijk minder goed in een stofwisselingsproces dat glucuronidatie heet. De meeste andere dieren zijn hier beter in.

Andere gevaarlijke stoffen

Naast Salvia zijn er nog veel meer planten waar katten niet tegen kunnen. Dit zijn er erg veel, dus het is handig om hiervan een lijst op te zoeken op internet. Je kunt dan van te voren even kijken of je deze planten in je huis of tuin hebt staan. Er is ook veel voedsel dat niet goed is voor katten. Net als honden, kan een kat bijvoorbeeld niet goed tegen chocolade. Dit is erg giftig voor deze dieren. Ook uien zijn erg gevaarlijk want dit maakt hun rode bloedcellen kapot. Fruit kan een kat over het algemeen wel eten, maar geen druiven en rozijnen. Hiernaast zijn katten ook lactose-intolerant, net als sommige mensen. Dit betekent dat ze niet goed tegen melk en melkproducten kunnen. Koop daarom speciale kattenmelk als je dit aan je kat wil geven. Hiernaast zijn katten nog gevoelig voor rauwe eieren, gemarineerd vlees en vis.