Waarom de familieplanner van Zoedt?

Waarom de familieplanner van Zoedt?

Inmiddels hebben we wel ervaren dat het gebruik van een familieplanner, mits je natuurlijk alle afspraakjes en taakjes trouw op blijft schrijven, het gezinsleven beter op rolletjes laat lopen. Een familieplanner is namelijk een goede voorbereiding voor een dag, een week en soms zelfs een maand. Maar ik heb ook gemerkt dat niet iedere familieplanner goed werkt. Zeker nu de kinderen steeds meer huiswerk krijgen, is het belangrijk dat we per kind een duidelijk overzicht kunnen maken. Voor de kinderen zelf, maar ook zeker voor ons als ouders. Ik ontving van Zoedt een familieplanner voor deze review en ik zal je vertellen waarom wij deze het komende jaar gaan gebruiken.

Waarom een familieplanner gebruiken?

Mijn kinderen zitten nu in groep 6, groep 7 en de oudste is net begonnen in de brugklas. Op school leren ze werken met een agenda en al het huiswerk van de kinderen wordt ook digitaal in een app gezet. Waarom zou je, als iedereen al een eigen agenda heeft, ook nog een familieplanner gebruiken? De voornaamste reden voor ons als ouder is dat al het huiswerk, taken en afspraken dan op één overzichtelijke plek komt. Daarnaast ervaren we ook dat het gebruik van een agenda door onze kinderen nog heel wat te wensen overlaat. En dus is het belangrijk om eerst eens de basisprincipes van het plannen erin te krijgen.

Waarom is plannen belangrijk?

Dat een goede planning belangrijk is, weten we allemaal wel. Een goede planning scheelt namelijk enorm veel tijd, die anders opgaat aan nutteloze dingen. En een goede planning en vooral dingen goed noteren, scheelt natuurlijk heel veel stress. Want als je het eenmaal hebt opgeschreven, denk aan een boodschappenlijstje, dan kan het uit je hoofd. Naast dat een familieplanner prettig is voor ouders, is het voor kinderen ook heel belangrijk om zich betrokken te voelen bij de planning. Op een goede familieplanner kun je gemakkelijk takenlijstjes (huiswerk) per persoon bij houden. Zo zien de kinderen wanneer zij zelf, maar ook de ouders, broers en zussen bepaalde taken moeten uitvoeren. En dat is natuurlijk iets wat ze niet in hun eigen agenda kunnen zien, want daar schrijven ze alleen hun eigen huiswerk. (Althans, dat is de bedoeling...) Wanneer een planning georganiseerd en samenhangend is, voelen kinderen zich veilig en geborgen en krijgen ze structuur.

De familieplanner van Zoedt

Dat een familieplanner gebruiken heel handig en belangrijk is, is inmiddels wel duidelijk. Maar nu komt de grote vraag, welke familieplanner dan? Er zijn allerlei soorten familieplanners beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen tussen digitaal of een papieren familieplanner. Nou zou ik persoonlijk als gezin met (jonge) kinderen kiezen voor een papieren familieplanner. Voor deze blog ontving ik dus de verschillende familieplanners van Zoedt en wat mij direct opvalt is dat dit familieplanners zijn zonder al te veel poespas. Het is precies waar het voor gemaakt is, om een overzichtelijke planning te maken. Geen onnodige afleidingen van kleurtjes en plaatjes, maar gewoon lekker basic. Door de familieplanner gewoon een witte achtergrond te geven, kun je de echte belangrijke dingen markeren met een felle stift. Wanneer je een familieplanner met allerlei drukke kleuren hebt, zal dat een stuk minder opvallen. Dat is wat mij betreft meteen al een pluspunt.

Er zijn twee familieplanners van Zoedt, de één heeft de dagen van de week horizontaal en de ander heeft de dagen van de week verticaal waarbij je een boekenlegger kunt gebruiken. Hier kun je de namen van de gezinsleden op zetten. Maar mijn favoriete familieplanner van Zoedt is de XL-planner. Deze kun je gebruiken voor maximaal acht personen, wat ideaal is voor een groot of samengesteld gezin, maar je kunt de overgebleven vakken natuurlijk ook voor andere dingen gebruiken. Activiteiten of taken die je als gezin doet bijvoorbeeld. En soms hebben de kids zoveel huiswerk, dat ze wel een extra vakje gebruiken kunnen. Of, iets wat in ons gezin heel belangrijk is, een maaltijd planning, ook daar kun je een overgebleven vakje voor gebruiken! Daarnaast is er iedere week ook nog ruimte voor boodschappen en overige notities.

Wat zal 2022 een gestructureerd jaar voor ons worden. Ik kan niet wachten!