De juiste zorgverzekering vinden

De juiste zorgverzekering vinden

In Nederland is voor iedere ingezetene een zorgverzekering verplicht, maar dat wil nog niet zeggen dat alle zorgverzekeringen gelijk zijn. Want waarom zou een man bijvoorbeeld zwangerschapsgymnastiek in zijn aanvullende verzekering moeten hebben? Vaak loont het om de standaard dekkingen van een verzekering te doorlopen en van te voren te bedenken wat u er wel en wat u er liever niet in hebt. Dat kan u erg veel geld op maandbasis schelen óf kan er voor zorgen dat u juist dingen extra verzekerd die u wel nodig heeft.

Het loont dus om de zorgverzekeringen op de geboden dekkingen te controleren, maar vaak is het ook raadzaam om de polisvoorwaarden goed onder de loep te nemen. Vaak staan daar uitsluitingen in die op het eerste gezicht wel gedekt worden. De folders verwijzen dan ook vaak voor de precieze dekking naar de polisvoorwaarden.

Zorgverzekering ook op premie vergelijken

Behalve het hierboven genoemde vergelijken van de dekking en polisvoorwaarden is het zeer zeker raadzaam om de premies van de verschillende verzekeringsmaatschappijen inzake uw zorgverzekering met elkaar te vergelijken. Deze kunnen per maatschappij, en zelfs per jaar, drastisch verschillen. Dus als u nu goed zit bij uw huidige maatschappij kan dat volgend jaar zo maar anders zijn.

Volgorde van vergelijken voor uw zorgverzekering

Kijk als eerste naar wat u wel en niet gedekt wilt hebben in uw zorgverzekering. Als u daar over uit bent kunt u kijken welke maatschappijen dat risico afdekken. Als u daar uit bent checkt u voor de zekerheid de polisvoorwaarden of de dekking inderdaad volledig is en niet bijvoorbeeld 12 x per jaar en daarna voor eigen rekening.

Heeft u die stappen allemaal doorlopen ga dan uw zorgverzekering vergelijken met andere zorgverzekeraars. Via vergelijkingssites komt u vaak op lagere premies uit. En dat kan u op jaarbasis veel geld schelen. Dan nog twee tips; Vergelijk ieder jaar of uw verzekering de goedkoopste premie heeft én hou rekening met het Eigen Risico. Mocht u niet vaak ziek zijn dan loont het vaak om een hoger Eigen Risico af te spreken met de verzekeringsmaatschappij. Ook hierbij kan de maandpremie behoorlijk dalen.

Zorgtoeslag bij een te laag inkomen

Heeft u het idee dat de zorgverzekering een te hoog deel van uw inkomen betreft dan kunt u bij de belastingdienst (afdeling toeslagen) berekenen of u voor de maandelijkse huurtoeslag in aanmerking komt. De fiscus berekent dan de toeslag waar u maandelijks recht op heeft en maakt dit bedrag maandelijks over op uw rekening.